Luchtwegklachten

Wat is het?

Onze luchtwegen beginnen in de neus-, mond- en keelholte, de bijholtes en stembanden. Dit noemen we de bovenste luchtwegen. Ook de oren zijn hiermee verbonden. De onderste luchtwegen bestaan uit de de luchtpijp, bronchiën, bronchiolen (fijne vertakkingen) en de longblaasjes. Alle onderdelen bestaan uit een belangrijke slijmvlieslaag en bevatten 'epitheelcellen'. Deze kunnen slijm produceren, waarin bacteriën, virussen of afvalstoffen blijven hangen en het bevat trilhaartjes, waardoor ze naar buiten worden verplaatst en het opgehoest of doorgeslikt kan worden.

De slijmvliezen kunnen geïrriteerd raken door virussen, bacteriën, pollen, rook, stof, verf, industriële afvalproducten, suikers, melkproducten, voedingsmiddelen en medicatie, zoals antidepressiva. Daarnaast kan er sprake zijn van erfelijke belasting of overgevoeligheid.De gevolgen hiervan zijn o.a. keelpijn, hoesten, een schorre stem, een droge keel, slijmvorming, pijn, roodheid, zwelling, een verstopte neus of juist een 'lopende' neus, maar ook bronchitis, een longontsteking en benauwdheid.

U kent vast de termen astma of COPD, dit zijn verzamelnamen voor luchtwegaandoeningen. Bij astma is er vaak sprake van benauwdheid, hoesten, slijmvorming en soms een piepende ademhaling. Oorzaken kunnen heel divers zijn: voedingsmiddelenallergie, huisstofmijt, pollen, huidschilfers van dieren, schimmels, medicijnen of allergenen uit de omgeving. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekten). Vaak zijn de bronchiën en/of longen beschadigd: er is slijmvorming en/of minder zuurstofopname capaciteit. Luchtwegklachten kunnen heel ingrijpend zijn en moeten zeker niet onderschat worden.

Op zoek naar de oorzaak

Hoesten is vaak functioneel. Er moet iets opgeruimd worden, dus is het belangrijk om eerst te kijken wat er aan de hand is en het hoesten niet zo maar te onderdrukken. Hoesten kan ook een gevolg zijn van een allergische reactie, in dat geval moeten we daarmee aan de slag (zie: allergieën). Maar hoesten kan ook het gevolg zijn van contact met belastende stoffen die de slijmlaag aantasten. De oorzaak opsporen is belangrijk.

Dat is niet het enige wat er te doen valt. Juist bij beschadiging van de slijmvliezen en het vernauwen van de luchtwegen zal er gekeken moeten worden naar wat een aanval of reactie nu uitlokt. Zoals boven beschreven is de oorzaak individueel. Zelfs in één gezin kunnen er bij mensen met dezelfde aandoening verschillende oorzaken te vinden zijn.

Bij luchtwegklachten hebben we met zo veel facetten te maken. De luchtwegen zijn niet slechts een orgaan wat alleen uit weefsel bestaat van spieren en een laag slijmvlies. Er is ook een bijbehorend immuunsysteem, bloedvaten, zenuwstelsel, hormoonstelsel, stofwisseling en er is een belangrijke relatie met emotionele situaties. Daarnaast spelen allerlei uitlokkende factoren een belangrijke rol.

Een inhalator om de luchtwegen te verwijden en ontstekingsremmers, een neusspray of antihistaminica kunnen veel opluchting geven, want benauwdheid is echt heel erg naar. Toch nemen wij hier geen genoegen mee, want zoals u weet zal dit uw klachten en problemen niet oplossen, maar geeft het een tijdelijke verlichting.

Wat kan MeCeBi voor u doen?

Wij zijn altijd op zoek naar de oorzaak van de klachten. Dat zal dan ook erg belangrijk zijn. Daarnaast kijken we naar overige factoren die een rol meespelen, waarin we zeker zullen adviseren wat in uw situatie belangrijk is. Hoe kunt u de longinhoud vergroten, welke voeding past het best bij u, welke ondersteunende natuurlijke medicatie past bij u, wat te doen met beweging, wat kunt u zelf doen om de slijmvliezen te ondersteunen en weer gezond te maken? Op al deze vragen zoeken we voor u een passend antwoord en krijgt u adviezen.

We gaan niet alleen de oorzaak opsporen en u adviseren. Wij kunnen u ook behandelen, waarbij de behandeling niet alleen gericht is op de luchtwegen, maar op u als mens en uw persoonlijke situatie en met de factoren die bij u een rol spelen. We gaan aan de slag met een op maat gemaakt protocol. Daarnaast biedt MeCeBi u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Airnergy.

De Airnergy is een 'geactiveerde zuurstoftherapie' ter ondersteuning van de luchtwegen. Een heel fijne en aangename therapievorm. Lees hier meer over de Arnergy...

Wilt u meer weten? Wij helpen u graag verder, neem contact op met de assistente, zij kan u verder adviseren!