Week van de Teek (15 t/m 21 april 2019)

Op 15 april 2019 begint de Week van de Teek. Tijdens deze week wordt er éxtra aandacht gevraagd voor alles wat met teken te maken heeft. Hoe voorkomt u een tekenbeet? Wat moet u doen als u gebeten bent? En wat zijn de gevolgen van een tekenbeet?

Weet u alle antwoorden? Grote kans dat u hier 'Nee' op moet antwoorden. Daarom is deze week zo’n goed initiatief, want juist die informatie kan u enorm helpen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We willen het de teek natuurlijk niet te makkelijk maken!

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe loop ik een tekenbeet op?

Teken zijn hele kleine beestjes die je vaak bijna niet kunt zien. Ze kruipen op dieren en mensen om hun bloed op te zuigen. Daar leven ze van. Is de teek besmet, dan kan hij tijdens het zuigen van bloed de bacterie overbrengen. En daar kan u erg ziek van worden.

Teken komen voor in struikgewas en hoog gras, als daaronder voldoende kleine dieren rondlopen. Ze kruipen in de strooisellaag op de grond, in de droge periodes van de zomer om niet uit te drogen en in de winter voor hun winterslaap. In de warme vochtige voor- en nazomers hangen ze aan de onderkant van een blad of grasspriet, wachtend, om zich te laten vallen op een dier of mens dat onder hen voorbij komt.

Teken houden dus van de natuur. Er zijn er dus veel in het bos, het park, maar ook zelfs in de achtertuin te vinden.

Een tekenbeet kan overal op het lichaam voorkomen. Teken vinden vooral warme en vochtige plekken interessant, zoals de oksels, de liezen, de knieholtes en de bilspleet. Bij kinderen komen ze vaak voor op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Wij willen u een aantal tips geven:

 1. Trek kleding aan die afsluit.
  Zorg dat uw enkels helemaal bedekt zijn. Bijvoorbeeld door uw sokken over uw broek heen te trekken. Want: een teek kan zelfs via een opening naar boven kruipen en zich toch op uw been of arm vasthechten.
 2. Trek lichte kleding aan.
  Op lichte kleding ziet u namelijk de teek (beter) zitten.
 3. Controleer elkaar.
  Controleer na een uitstapje in de natuur uw lichaam en kleding (en die van uw kinderen!) op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken. Een tip: u kan hier ook een spiegeltje of vergrootglas voor gebruiken
 4. Doe een pet op.
 5. Controleer ook uw huisdieren.
  Teken komen ook vaak voor op huisdieren. U blijft misschien netjes op de paden lopen, maar uw hond snuffelt waarschijnlijk overal tussen. Uw huisdier kan de teek zo ook mee naar binnen brengen en op u overbrengen.
 6. Blijf op de looppaden.
  Teken leven in het struikgewas en zijn daar dus veel te vinden.
 7. Klop uw kleding goed uit.
  Teken kunnen in uw kleding blijven zitten. Alleen het wassen van uw kleding is geen garantie dat de teek het niet overleefd.
 8. Gebruik Tea Tree of onze MeCeBi teek- en insectenspray.
  Wij hebben zelf een spray gemaakt met behulp van etherische oliën. Er zijn namelijk positieve resultaten gevonden van etherische oliën als bescherming tegen insecten. En nog meer voordelen: etherische oliën zijn puur, biologisch, vormen geen belasting voor je lichaam en zijn milieuvriendelijk. Dit is een goed alternatief voor DEET, Picardine en Permethrine (daar zitten toxische stoffen in, wat negatieve effecten kan hebben op u gezondheid).

Wat als ik ben gebeten door een teek?

Stap 1: Verwijder de teek.
Als u de teek direct verwijdert, is de kans op besmetting klein(er). U kunt het best met een tekentang of tekenkaart de teek zo dicht mogelijk op uw huid vastpakken. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Als het snuitje van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft hoeft dat niet nadelig te zijn. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit. Lukt het niet, ga er dan mee naar een huisarts of huisartsenpost om de teek te laten verwijderen. Let op: u mag de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen bewerken of verdoven! Gooi de teek niet weg. Bewaar de teek, want wij bij MeCeBi kunnen wij onderzoeken of die besmet is.

Stap 2: Doe alcohol, colloïdaal zilver of Tea Tree op de plek van de beet.
Dit ontsmet de gebeten blek. Let op: doe dit ná het verwijderen van de teek.

Stap 3: Kijk of u een rode kring ziet.
Een rode kring, ook wel erythema migrans (EM) genoemd, is een teken dat u besmet bent geraakt. Goed om te weten: niet iedereen krijgt zo’n rode kring. Dus wanneer u geen rode kring krijgt, is dit geen garantie dat u niet besmet bent.

Stap 4: Laat u onderzoeken.
Ga langs bij de huisarts. U krijgt dan een antibioticakuur. Dit is zeker zinvol aan het begin van de besmetting. Of kom langs bij MeCeBi. Wij kunnen u en de teek onderzoeken of er sprake is van besmetting.

Wat zijn de gevolgen van een tekenbeet?

Eén van de bekendste gevolgen van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Waarschijnlijk draagt ongeveer 20% van de teken de Borrelia burgdorferi (Bb) bacterie met zich mee. Borrelia burgdorferi (Bb) is een verzamelnaam voor tientallen verwante Borrelia-soorten. Er zijn dus meerdere varianten van deze bacterie die Lyme kunnen veroorzaken. Dit verklaart mede waarom de symptomen van Lyme zo verschillend kunnen zijn per patiënt.

Niet iedereen wordt ziek wanneer die wordt gebeten door een besmette teek. De kans op besmetting stijgt wél wanneer de teek zich lang op het lichaam bevindt. Preventie en alertheid is daarom echt belangrijk. In sommige gevallen leidt de besmetting daadwerkelijk tot de ziekte van Lyme.

MeCeBi en de ziekte van Lyme

De Borrelia bacterie is ontzettend moeilijk op te sporen. Het komt geregeld voor dat de reguliere bloedtest onterecht negatief is. Iemand test niet op Lyme, maar is wél besmet. Hoe kan dit? Deze bloedtest test op antistoffen. Het kan zijn dat iemand deze antistoffen nog niet heeft aangemaakt of niet kan aanmaken.

Bij MeCeBi maken we gebruik van de biofysische geneeskunde, waarbij zowel de diagnostiek als de therapie gebaseerd is op elektromagnetische principes. Hierbij onderzoeken we geen materie (dus niet de bacterie zelf), maar het frequentiespectrum van de ziekteverwekkers. Op deze manier kan de besmetting en belasting onderzocht worden.

Is de ziekte van Lyme te genezen?

Dit is een erg lastige vraag. Wij hebben positieve praktijkvoorbeelden van patiënten die zij (weer) gezond voelen. Toch zijn wij terughoudend in het antwoord op deze vraag. De Borrelia bacterie is ontzettend slim en onberekenbaar. Maar de vooruitgang die wij zien bij onze patiënten geven wel goede hoop!

Laat u testen bij MeCeBi!

Heeft u last van onverklaarbare vermoeidheid, heftige hoofdpijn, uitval van spieren, hartkloppingen, stemmingswisselingen, maag- en darmklachten en/of andere vage klachten? Of heeft u het vermoeden dat u de ziekte van Lyme heeft? Laat u dan testen bij MeCeBi op de ziekte van Lyme.

U kunt bij ons terecht voor een controle (van ongeveer 30 minuten).Tijdens deze controle proberen we vast te stellen of u Lyme heeft en kunt u samen met de therapeut gelijk de mogelijkheden tot behandeling bespreken. Ook krijgt u adviezen en ondersteuning voor de korte termijn.

De teek: meer dan de ziekte van Lyme

Zoals gezegd, teken kunnen de Borrelia bacterie overbrengen, waardoor je de ziekte van Lyme kunt krijgen. Maar een teek is meer dan de ziekte van Lyme. Teken kunnen ons ook besmetten met andere ziekteverwekkers.

Het is ook mogelijk dat een teek het flavivirus overdraagt. In tegenstelling tot de Borrelia bacterie (die zich, voor zover bekend, in de darm van de teek bevindt), bevindt het flavivirus zich in het speeksel van de teek. In het geval van de Borrelia bacterie duurt het even voordat deze overgedragen wordt, maar het flavivirus kan direct na het vastzetten overgedragen worden. Het flavivirus kan o.a. een hersenontsteking en/of hersenvliesontsteking als gevolg hebben!

Babesiose is een andere mogelijk infectie als gevolg van een tekenbeet. Deze ziekteverwekker is een parasiet en nestelt zich in de rode bloedcellen en kan voor tal van klachten zorgen, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, bloedarmoede en/of vermoeidheid.

Meer informatie/ maak een afspraak?

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u ons formulier invullen of telefonisch contact met ons opnemen via 0341-354112. Natuurlijk zijn wij ook bereikbaar voor eventuele vragen.

Interessant? Deel deze pagina: